Kuluneella viikolla on juhlittu meidän synttäreitä ja tänään joimme perheen kesken kakkukahvit sen kunniaksi. Tänä vuonna poikaystäväni toivoi raikasta juustokakkua. Juustokakkujen leipominen ei ole sitten yhtään mun juttu. Tämä persikka-passionjuustokakku kuitenkin onnistui kiillettä myöden, joka yleensä tuottaa hankaluuksia. Ja näytti kakku maistuvan myös vieraille :)
Persikka-passionjuustokakku
Pohja
2 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
2 kananmunaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Kimmota leivinpaperi ∅ 23 cm irtopohjavuoan pohjalle ja voitele vuoan reunat. Vatkaa kananmunat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe ja vehnäjauhot keskenään ja lisää pienissä erissä muna-sokerivaahtoon nuolijalla kevyesti käännellen. Paista kakkupohjaa uunin keskitasolla noin 30 min. Anna pohjan jäähtyä kunnolla ennen täytteen valmistamista.
Aloita siivilöimällä passionhedelmän sisus, jotta täytteeseen ei tule hedelmän siemeniä. Vatkaa isossa kulhossa mascarpone, tomusokeri, vaniljaesanssi ja passionhedelmistä siivilöity mehu tasaiseksi massaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi erillisessä kulhossa. Kääntele kermavaahto mascarponeseoksen joukkoon, kunnes täyte on tasaisesti sekoittunut. Täyte ei vaadi hyytyäkseen liivatetta, koska mascarponessa ja kuohukermassa oleva rasva jähmettää täytettä riittävästi. Tästä syystä käytä täysrasvaista mascarponea ja kuohukermaa, jossa on rasvaa enemmän, kuin vispikermassa.
Täyttämistä varten tarvitset korkeareunaisen irtopohjavuoan tai vaihtoehtoisesti voit käyttää apunasi reunakalvoa, jota myydään hyvin varustelluissa leivontaliikkeissä. Reunakalvolla saat ns. nostettua irtopohjavuoan reunankorkeutta. Nosta kakkupohja irtovuoan pohjalle ja kostuta sitä maidolla tai esimerkiksi persikkamehulla. Nostele juustokakkutäyte kakkupohjan päälle ja tasoita täytteen pinta mahdollisimman tasaiseksi. Anna täytteen jähmettyä vähintään tunti jääkaapissa ennen kiilteen lisäämistä.
Kiilteen valmistamiseksi laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sillä välin sekoita keskenään persikkahillo ja passionhedelmien sisus, sekä 1/2 dl vettä. Kiilteessä käytetään myös passionhedelmän siemenet, jotka koristavat kakun pintaa. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja liota ne 1/2 dl kiehuvaa vettä. Kaada liivateseos ohuena nauhana hilloseoksen joukkoon. Anna kiilteen hetken jäähtyä, jonka jälkeen lusikoi seos juustokakun pinnalle. Kiille jähmettyy kakun pinnalle parissa tunnissa, mutta kakun voi hyvin valmistaa jo tarjoilua edeltävänä päivänä, jolloin kakku saa jähmettyä jääkaapissa yön yli.
Äiti oli muuten osannut valita juuri kakun väreihin sopivat kukat :)
Juustokakkutäyte
750 g mascarpone juustoa (ei kevyt)
1 1/2 dl tomusokeria
1 tl vaniljaesanssia
3 passionhedelmää
3 dl kuohukermaa
Aloita siivilöimällä passionhedelmän sisus, jotta täytteeseen ei tule hedelmän siemeniä. Vatkaa isossa kulhossa mascarpone, tomusokeri, vaniljaesanssi ja passionhedelmistä siivilöity mehu tasaiseksi massaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi erillisessä kulhossa. Kääntele kermavaahto mascarponeseoksen joukkoon, kunnes täyte on tasaisesti sekoittunut. Täyte ei vaadi hyytyäkseen liivatetta, koska mascarponessa ja kuohukermassa oleva rasva jähmettää täytettä riittävästi. Tästä syystä käytä täysrasvaista mascarponea ja kuohukermaa, jossa on rasvaa enemmän, kuin vispikermassa.
Täyttämistä varten tarvitset korkeareunaisen irtopohjavuoan tai vaihtoehtoisesti voit käyttää apunasi reunakalvoa, jota myydään hyvin varustelluissa leivontaliikkeissä. Reunakalvolla saat ns. nostettua irtopohjavuoan reunankorkeutta. Nosta kakkupohja irtovuoan pohjalle ja kostuta sitä maidolla tai esimerkiksi persikkamehulla. Nostele juustokakkutäyte kakkupohjan päälle ja tasoita täytteen pinta mahdollisimman tasaiseksi. Anna täytteen jähmettyä vähintään tunti jääkaapissa ennen kiilteen lisäämistä.
Persikka-passionkiille
150 g persikkahilloa (esim. St. Dalfour)
4 passionhedelmää
1/2 dl + 1/2 dl vettä
2 liivatelehteä
Äiti oli muuten osannut valita juuri kakun väreihin sopivat kukat :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti