Tähän mennessä olen leiponut kummityttöni syntymäpäiville Late lammas kakun, siili kuppikakkuja, Pinky ponikakun ja tänä vuonna vuorossa oli flamingokakku...mitäköhän toiveissa on ensi vuonna, jännittää jo :D
Mustikka-vaniljatäytteinen flamingokakku
Tähän noin 30 hlö:n kakkuun valmistin kakkupohjan kolminkertaisena (x 3). Ohjeella valmistuu siis kakun 1 kerros, jolloin sitä ei tarvitse halkaista kun täytät kakkua.
Pohja (1 kerros)
192 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
112 g suolatonta voita
200 g sokeria
2 kananmunaa
1 tl vaniljaesanssia
1/2 rkl sitruunan raastettua kuorta
92 g piimää
1 1/2 dl mustikoita jäisinä (jos käytät tuoreita mustikoita lisää niiden joukkoon 1 rkl maissitärkkelystä ennen taikinaan lisäämistä)
Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele korkea 23 cm halkaisijan vuoka. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola keskenään, laita jauhoseos sivuun odottamaan. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi noin 4 min. Lisää voi-sokerivaahdon joukkoon kananmunat yksitellen koko ajan kevyesti vatkaten. Lisää joukkoon vaniljaesanssi. Lisää lopuksi jauhoseos ja piimä vuorotellen taikinan joukkoon kevyesti käännellen. Lisää jäiset mustikat taikinan joukkoon varovasti käännellen, jotta taikina värjäytyisi mahdollisimman vähän. Paista 30-35 min uunin keskitasolla.
Mustikkatäyte
1 1/2 dl vispikermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl cream fraichea
1 1/2 dl sokeria
1 1/5 dl mustikoita
Vatkaa kerma vaahdoksi. Voit vatkata 2 dl ja käyttää 1/4 kermavaahdosta valkosuklaatäytteeseen. Vatkaa kerman joukkoon tuorejuusto, cream fraiche ja sokeri. Lopuksi kääntele nuolialla mustikat täytteen joukkoon.
Valkosuklaatäyte
75 g valkosuklaata
75 g voita huoneenlämpöisenä
1/2 tl vaniljasokeria
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 1/2 dl tomusokeria
1 /2 dl vispikermaa
Kakkupohjan reunat paistuvat rapeiksi. Jos haluat kakkupohjan olevan kauttaaltaan pehmeää, leikkaa kakun reunoista n. 1/2 - 1 cm pois ennen kakun kokoamista. Aloita kakun kokoaminen nostamalla yksi kakkupohjista tarjoilualustalle. Kakkupohja on itsessään hyvin mehevää, joten pohjan kostutus ei ole välttämätöntä. Kostuta halutessasi esim. maidolla. Nostele mustikkatäyte kakkupohjan päälle. Nosta täytteen päälle toinen kakkupohja ja taas kostuta halutessasi. Nostele nyt valkosuklaatäyte kakkupohjan päälle. Nosta viimeinen kakkupohjista kakun kanneksi ja kostuta halutessasi. Nosta kakku jääkaappiin asettumaan sokerikreemin valmistumisen ajaksi.
Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa. Anna suklaan jäähtyä kädenlämpöiseksi. Notkista huoneenlämpöinen voi sähkövatkaimella vatkaten. Lisää voin joukkoon vaniljasokeri, tuorejuusto, tomusokeri ja sulatettu valkosuklaa, vatkaa tasaiseksi.
Kakkupohjan reunat paistuvat rapeiksi. Jos haluat kakkupohjan olevan kauttaaltaan pehmeää, leikkaa kakun reunoista n. 1/2 - 1 cm pois ennen kakun kokoamista. Aloita kakun kokoaminen nostamalla yksi kakkupohjista tarjoilualustalle. Kakkupohja on itsessään hyvin mehevää, joten pohjan kostutus ei ole välttämätöntä. Kostuta halutessasi esim. maidolla. Nostele mustikkatäyte kakkupohjan päälle. Nosta täytteen päälle toinen kakkupohja ja taas kostuta halutessasi. Nostele nyt valkosuklaatäyte kakkupohjan päälle. Nosta viimeinen kakkupohjista kakun kanneksi ja kostuta halutessasi. Nosta kakku jääkaappiin asettumaan sokerikreemin valmistumisen ajaksi.
Sokerikreemi
200 g voita huoneenlämpöisenä
2 tl vaniljasokeri
400 g tomusokeria
1 1/2 rkl vettä
pinkkiä elintarvikeväriä
pinkkiä elintarvikeväriä
Notkista huoneenlämpöinen voi sähkövatkaimella. Lisää vaniljasokeri ja siivilöi tomusokeri voin joukkoon muutamassa erässä, vatkaa tasaiseksi. Lisää lopuksi vesi ja väriaine, vatkaa tasaiseksi.
Laita sokerikreemi pursotinpussiin ja pursota kreemiä koko kakun ympäri ja kakun päälle. Tasoita sokerikreemi palettiveitsellä tai lastalla. Pyöritä kakkua ja samalla kevyesti kuljeta lastaa kakun pintaa pitkin ja poista ylimääräinen sokerikreemi. Putsaa välillä lasta ylimääräisestä sokerikreemistä ja jatka tasoitusta. Lisää sokerikreemiä myös kakun päälle ja tasoita pinta lastalla. Kakun sivut peittyvät "sulkapeitteen" alle, joten kakunsivujen tasoituksen kanssa ei ole niin justiinsa ;) Käytä ylimääräinen sokerikreemi sulkien kiinnitykseen. Laita kuorrutettu kakku taas jääkaappiin asettumaan siksi aikaa, kun valmistat suklaasulat.
Laita sokerikreemi pursotinpussiin ja pursota kreemiä koko kakun ympäri ja kakun päälle. Tasoita sokerikreemi palettiveitsellä tai lastalla. Pyöritä kakkua ja samalla kevyesti kuljeta lastaa kakun pintaa pitkin ja poista ylimääräinen sokerikreemi. Putsaa välillä lasta ylimääräisestä sokerikreemistä ja jatka tasoitusta. Lisää sokerikreemiä myös kakun päälle ja tasoita pinta lastalla. Kakun sivut peittyvät "sulkapeitteen" alle, joten kakunsivujen tasoituksen kanssa ei ole niin justiinsa ;) Käytä ylimääräinen sokerikreemi sulkien kiinnitykseen. Laita kuorrutettu kakku taas jääkaappiin asettumaan siksi aikaa, kun valmistat suklaasulat.
Valkosuklaasulat
200 g valkoisia candy melts nappeja tai valkosuklaata
1 rkl rypsiöljyä
pinkkiä elintarvikeväriä (minulla oli käytössä 2 eri sävyä)
+ tarvitset lisäksi pullasudin tai muun siveltimen
200 g valkoisia candy melts nappeja tai valkosuklaata
1 rkl rypsiöljyä
pinkkiä elintarvikeväriä (minulla oli käytössä 2 eri sävyä)
+ tarvitset lisäksi pullasudin tai muun siveltimen
Käytin sulkien tekoon candy melts nappeja, koska niitä on saatavilla valkoisena, kun taas valkosuklaa on hieman kellertävää. Jos käytät valkosuklaata ja haluat väristä valkoisemman, värjää sulatettu suklaa valkoisella elintarvikevärillä. Valkoinen väri antaa sulkien sävyttämiselle paremman pohjaväri, kuin kellertävä valkosuklaan väri.
Valmista sulat sulattamalla candy meltsit/valkosuklaa varovasti mikrossa. Lisää suklaasulan joukkoon rypsiöljy ja sekoita tasaiseksi. Jaa seos kolmeen astiaan, jätä yksi valkoiseksi ja värjää kaksi muuta pinkillä elintarvikevärillä siten, että toinen seoksista on sävyltään toista tummempi. Näin saat sulkapinnasta elävämmän. Nyt sinulla pitäisi olla valkoinen, vaaleanpunainen ja pinkki suklaaseos. Aseta leivinpaperi pöydälle. Tee ensin sulkia valkoisesta ja vaaleanpunaisesta suklaa sulasta seuraavasti: Laita tippa valkoista suklaata leivinpaperille ja sen päälle tippa vaaleanpunaista suklaata. Nyt sivellintä apuna käyttäen pyyhkäise suklaatipat pitkäksi sulaksi. Voita tehdä eri kokoisia sulkia säätelemällä suklaatippojen kokoa. Yhdistele sulkiin eri värikomboja valkoinen-vaaleanpunainen, valkoinen-pinkki ja vaaleanpunainen-pinkki. Anna sukaasulkien kuivata ennen niiden irrottamista leivinpaperista.
Tässä hyvä video-ohje sulkien valmistuksesta: https://www.youtube.com/watch?v=c2wikCM8iwo.
Irrota sulat varovasti leivinpaperista ja kiinnitä ne kakun pintaan sokerikreemillä. Aloita sulkien latominen kakun yläosasta ja etene alaspäin. Vaihtele sulkien väritystä, jotta sulkapeitteestä tulee eläväpintainen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti