Galette on helppo kesäherkku, joka valmistuu ilman vuokaa vaikka mökkijälkkäriksi grillissä. Nektariini täytteenä on herkullinen, mutta galettea voi tuunata mielensä mukaan. Herkulliselta kuulostaisi myös mökkimetsästä aamulla poimitut mustikat ja vadelmat tai torilta ostetut kirsikat lämpimän galetten täytteenä, nam!
Nektariini galette
n. 4-8 henkilölle
Piirakkapohja
100 g vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1/4 tl suolaa
110 g voita (jääkaappikylmänä)
1 sitruunan kuori raastettuna
3 rkl kylmää maitoa
Sekoita kulhossa keskenään vehnäjauhot, sokeri ja suola. Leikkaa kylmä voi pieniksi kuutioiksi ja lisää vehnäjauhoseokseen. Nypi voi jauhoseoksen joukkoon, kunnes taikinasta muodostuu tasainen "taikinahile". Lisää joukkoon sitruunankuoriraaste ja maito. Sekoita käsin ja muovaile taikinasta pallo ja paina se lättänäksi. Kelmuta taikina ja laita se jääkaappiin vähintään tunniksi. Voit tehdä taikinan myös tarjoilua edeltävänä päivänä ja antaa sen jähmettyä jääkaapissa yön yli.
Nektariinitäyte
4 kpl nektariinia
1 rkl muscovadosokeria
1 rkl vehnäjauhoja
1/2 tl kanelia
1/8 tl muskottipähkinää
1 rkl sitruunamehua
Lisäksi tarvitset
+ kananmuna voiteluun
+ koristeeksi vaniljajäätelöä, saksanpähkinöitä rouhittuna, kinuskikastiketta ja tomusokeria
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Viipaloi nektariinit ohuiksi siivuiksi. Laita nekatriiniviipaleet kulhoon ja lisää joukkoon loput täyteainekset, sekoita varovasti käännellen.
Ota taikina jääkaapista. Ripottele tasolle vehnäjauhoja ja kauli taikina ohueksi rinkulaksi. Galetten kuuluukin näyttää kotikutoiselta eikä pohjan muodon kanssa kannata olla niin justiinsa. Varo, ettei taikina jää pöytään kiinni. Nosta kaulittu taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja kaada täyte taikinan keskelle site, että reunoihin jää noin 3 cm tilaa. Käännä taikinareunat kohti galetten keskustaa. Voitele taikinareunat kananmunalla ja ripottele pinnalle muscovadosokeria.
Paista galettea uunin keskitasolla 30-35 min.
Kun galette on paistunut anna sen jäähtyä hetki. Koristele galette vaniljajäätelöpallolla, kinuskikastikkeella, pähkinärouheella ja tomusokerilla. Tarjoa lämpimänä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti