13. maaliskuuta 2017

Pienen pojan ensimmäinen kakku ~ Suklaa-banaanitäytekakku

Tämä kakku pääsi viime kesänä ystäväpariskuntamme pojan nimiäisiin. Olen saanut tehdä ko. ystäväpariskunnan elämän suuriin juhliin jo useamman kakun aina polttarikakusta, hääkakkuun ja viimeisimpänä tämä nimiäiskakku. Benjaminin ensimmäisessä kakussa maistui suklaa ja banaani. Tässäkin ohjeessa on käytetty Suklaapossun mielettömän mehevää suklaakakkupohjaa. Tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla, yksikertainen ja todella maistuva kakkupohjaresepti. Kakkutäytteet on muokattu tästä, banaani-suklaamoussekakusta.


Suklaa-banaani täytekakku

 

Pohja:
125 g voita
50 g tummaa suklaata
1 dl rypsiöljyä
2 dl vettä
1,5 dl ranskankermaa
3 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
4,75 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria

Esilämmitä uuni 170 asteeseen ja voitele 23 cm irtopohjavuoka. Sulata voi ja suklaa joko vesihauteessa tai varovasti mikroaaltouunissa. Sekoita suklaa-voisulaan rypsiöljy, vesi, ranskankerma, sokeri ja vanilijasokeri. Lisää kananmunat yksitellen suklaamassan joukkoon. Sekoita kuiva-aineet keskenään ja lisää ne suklaamassan joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 55 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, voit laittaa vuoan päälle folion paistamisen loppupuolella, estääksesi kakunpinnan palamisen.

Suklaaganache:
40 g tummaa suklaata 
15 g kuohukermaa
5 g voita

Paloittele suklaa pieneksi. Kaada kerma kattilaan ja kiehauta, lisää suklaa kuuman kerman joukkoon. Kun suklaa on sulanut, lisää voi ja sekoita tasaiseksi.

Paistetut banaanit:
150 g banaania
15 g voita
1 rkl vaahterasiirappia

Kuori ja viipaloi banaani ohuiksi siivuiksi. Sulata voi pannulla ja lisää joukkoon banaaniviipaleet. Kaada päälle vaahterasiirappi ja paista banaaneja pari minuuttia. Jäähdytä.

Banaanimousse:
125 g banaania
0,5 rkl sitruunamehua
50 g vaniljatuorejuustoa
0,25 dl sokeria
1,5 liivatelehteä + 1 rkl vettä
0,5 dl vispikermaa

Kuori ja soseuta/muussaa banaanit. Saat tasaisemman lopputuloksen, jos käytät sauvasekoitinta tai tehosekoitinta banaanien soseutukseen. Vatkaa vanilijatuorejuusto pehmeäksi ja lisää joukkoon banaanisose ja sokeri, vatkaa tasaiseksi. Liota liivatelehtiä noin 5 minuuttia kylmässä vedessä. Kiehauta vesi ja purista liotetuista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois. Sekoita liivatteet 1 rkl kuumaa vettä. Kaada liivateseos banaanimoussen joukkoon koko ajan sekoittaen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele banaanimoussen joukkoon.

Suklaamousse:
65 g tummaasuklaata
1,5 kananmunaa
38 g vispikermaa
1 liivatelehti + 1 rkl vettä

Sulata suklaa varovasti mirkoaaltouunissa tai vesihauteessa ja jäähdytä. Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Lisää keltuaiset haalean suklaasulan joukkoon. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele se parissa erässä suklaaseoksen joukkoon. Liota liivatelehtiä noin 5 minuuttia kylmässä vedessä. Kiehauta vesi ja purista liotetuista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois. Sekoita liivatteet 1 rkl kuumaa vettä. Kaada liivateseos suklaaseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele suklaaseoksen joukkoon. 

Aloita kakun kokoaminen leikkaamalla suklaakakkupohja kolmeen osaan. Nosta pohjakerros irtopohjavuoan tai kakkurenkaan sisään. Kostuta pohja maidolla tai muulla haluamallasi nesteellä. Levitä pohjan päälle suklaaganache. Nostele ganachen päälle paistetut banaaniviipaleet ja kaada niiden päälle banaanimousse. Nosta kakkupohjan toinen kerros banaanimoussen päälle. Kostuta taas kakkupohja ja kaada suklaamousse toisen kerroksen päälle. Nosta kakunkansi suklaamoussen päälle, kostuta kansi ja siirrä kakku jääkaappiin jähmettymään.


Kun kakkutäyte on jähmettynyt, poista irtopohjavuoka/kakkurengas ja nosta kakku tarjoilualustalle. Valmista sokerikreemi, jolla eristetään kakku ennen kaulintamassalla päällystämistä. 

Sokerikreemi:
125 g voita
1 tl vaniljasokeria
250 g (n. 4 dl) tomusokeria
1 rkl vettä

Valmista sokerikreemi pehmentämällä huoneenlämpöinen voi sähkövatkaimella. Lisää joukkoon tomusokeri ja vanilijasokeri. Lisää lopuksi vesi ja vatkaa seos tasaiseksi. Päällystä kakku sokerikreemillä.

Kakun kuorruttamiseen käytin 750 g valkoista vaahtokarkin makuista kaulintamassaa, josta jätin sivuun pienen palan kakun sivujen viirikoristeita varten. Levitä tomusokeria kaulinta-alustalle, ettei kaulintamassa tarttuisi kiinni pöytään, ja kauli massa noin 2,5 mm paksuiseksi levyksi. Nosta kaulittu kaulintamassa kakun päälle ja tasoita ensin kakun pinta. Jotta reunat saadaan tasaiseksi, on kaulintamassaa hieman venytettävä ja samanaikaisesti toisella kädellä tasoitettava massaa kakunpintaa pitkin, edeten ylhäältä alas päin. Lopuksi leikkaa ylimääräinen massanreuna pois aivan kakun alareunasta.

Kakun koristeita varten on käytetty samaista kaulintamassaa ja pastavärejä (musta, sininen & vihreä). Tossut ja kirjainpalikat on tehty jo aiemmin, jotta ne ovat saaneet kovettua kunnolla.  Sivujen viirit ja nauhan saa kiinnitettyä kakun reunaan vettä apuna käyttäen.


2 kommenttia:

  1. Ai kamala, kun näkee monta vaihetta tähänkin meni! Arvostaa taas vielä lisää! Ihana kakku ja hyvää oli<3 t. Jansku :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. teidän kakkuja on ollu aina kiva tehdä ♡

      Poista