Tämän reseptin kautta pääsette osaksi arkistojeni aarteita, sillä kakkukuvia ja joitain reseptejä on tullut talleteltua jo ennen tämän blogin olemassaoloa. Tämä auringonlaskun värinen kakku oli minun ja poikaystäväni yhteinen syntymäpäiväkakku viime syksynä. Poikaystäväni toivoi mirror glaze kuorrutetta ja minä toteutin siitä hyvin naisellisen version hempeillä väreillä ja fragipani kukilla koristellen. Mirror glaze oli minulle tuolloin täysin uusi kokeilu, mutta se onnistui odotettua paljon paremmin.
Kakun koristeena olevat frangipani kukat on tehty aiemmin valmiiksi, jotta ne ovat saaneet kovettua kunnolla. Kukat on tehty valkoisesta sokerimassasta ja keskusta värjätty keltaisella pastavärillä.
Kakun koristeena olevat frangipani kukat on tehty aiemmin valmiiksi, jotta ne ovat saaneet kovettua kunnolla. Kukat on tehty valkoisesta sokerimassasta ja keskusta värjätty keltaisella pastavärillä.
Vanilja-kinuski mirror glaze kakku
Kakkupohja:
50 g maitosuklaata
1 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
1,5 dl sokeria
1/2 dl ruokokidesokeria
50 g voita
2 kananmunaa
Aloita sulattamalla suklaa vesihauteessa tai varovasti mikroaaltouunissa, jäähdytä. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi ja lisää se yhdessä kananmunien sekä suklaasulan kanssa kuivien aineiden joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Paista kakkupohja ∅16-18 cm irtopohjavuoassa noin 30 minuuttia 175 aseisessa uunissa.
Kinuskitäyte:
1 dl vispikermaa
2 dl kuohukermaa
1,5 dl fariinisokeria
2 tl margariinia/voita
2 liivatelehteä
2 rkl vettä
Valmista ensin kinuski. Laita kuohukerma ja fariinisokeri kattilaan ja keitä
miedolla lämmöllä (1-6 asteikkoisella liedellä asteella 3) koko ajan
sekoittaen noin 15 minuuttia, kunnes kinuski alkaa kuplia ja paksuuntuu. Lisää
margariini/voi ja sekoita tasaiseksi. Jäähdytä kinuski jääkaappikylmäksi. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Vatkaa toisessa astiassa kylmä kinuski vaahtomaiseksi. Yhdistä kerma- ja kinuskivaahdot ja sekoita tasaiseksi. Purista ylimääräinen vesi liivatteista ja sekoita ne 2 rkl:een kiehuvaa vettä. Lisää liivatevesi kinuskiseokseen koko ajan sekoittaen. Kaada kinuskitäyte kakkupohjan päälle sen ollessa irtopohjavuoassa. Laita vuoka jääkaappiin, jotta kinuskitäyte jähmettyy.
Vanilijatäyte:
2 1/4 dl täysmaitoa
1 dl sokeria
1,5 keltuaista
1,5 vaniljatankoa
3 liivatelehteä
3 dl vispikermaa
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Laita kattilaan maito, sokeri ja keltuaiset. Puolita vaniljatangot ja kaavi niistä siemenet ulos. Lisää vaniljasiemenet ja -tangot kattilaan. Kuumenna seosta niin, että se saostuu hieman. Ota vanilijatangot pois seoksesta. Purista ylimääräinen vesi liivatteista ja lisää ne vanilijaseokseen. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja nostele se jäähtyneen vaniljaseoksen joukkoon.
Irrota jähmettynyt kinuskikakku vuoasta veistä apuna käyttäen ja nosta se keskelle ∅24 cm irtopohjavuokaa. Tasaisimman lopputuloksen saat, jos vuoan reunat ovat silikonia. Kaada vanilijatäyte kinuskikakun reunoille ja päälle niin että kinuskikakku peittyy kokonaan. Laita vuoka jääkaappiin jähmettymään pariksi tunniksi. Jotta mirror glaze (peilikiille) -kuorrute tarttuu kakun pintaan, on kakku jäädytettävä. Siirrä vuoka pakastimeen, jotta kakun pinta ja reunat jäätyvät. Koko kakun ei tarvitse olla umpijäässä, mutta voit halutessasi jäädyttää kakun myös yön yli.
Mirror glaze:
8 kpl liivatelehteä
100 g vettä
180 g sokeria
180 g glukoosia
200 g valkosuklaata
145 g kondensoitua maitoa
elintarvikeväriä (pastaväri) persikka, keltainen ja valkoinen
Nosta kakku pakastimesta ja irroita irtopohjavuoasta. Itse laitan tässä vaiheessa kakun alle halkasijaltaan kakkua pienemmän pahvisen kakkualustan, mikä mielestäni helpottaa kakun siirtelyä. Aseta seuraavaksi kakku ritilän tai kakkua pienemmän astian päälle, jotta kun kaadat mirror glazen kakun päälle se pääsee valumaan kakunreunojen ohi. Ritilän alle kannattaa laittaa pelti tai muu astia, johon ylimääräinen mirrorglaze saa vapaasti valua.
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Pilko valkosuklaa pieniksi paloiksi. Huuhtele liivatteet kylmällä vedellä, jonka jälkeen purista ylimääräinen vesi liivatteista ja laita ne sivuun odottamaan. Laita vesi, sokeri ja glukoosi kattilaan. Kiehauta. Lisää liivatteet ja pilkottu valkosuklaa kattilaan. Anna suklaan sulaa ja sekoita tasaiseksi. Lisää kondensoitu maito ja sekoita tasaiseksi. Yritä sekoittaa niin rauhallisesti, että seoksen pintaan syntyisi mahdollisimman vähän kuplia. Kaada seos kolmeen eri astiaan, ja värjää yksi persikan värisellä pastavärillä, yksi keltaisella ja yksi valkoisella. Tarvitset kakun pääväriä, tässä tapauksessa persikan väristä seosta eniten ja keltaista ja valkoista vain pienen määrän. Voit tottakai käyttää mitä tahansa haluamaasi väritystä kuvissa näkyvän värityksen sijaan.
Jäähdytä seokset 45-48 asteisiksi, käytä apunasi elintarvikelämpömittaria. Lämpötila on tärkeä, koska mirror glaze ei saa olla liian kuumaa, jotta se tarttuu kakun pintaan riittävän hyvin, eikä toisaalta liian viileää, jotta se levittyy tarpeaksi hyvin. Kun seokset ovat sopivan lämpöisiä kaada persikan värinen seos kakun päälle, siten että koko kakku peittyy tasaisesti reunoja myöten. Kaada keltaista ja valkoista seosta raidat kakun pinnalle. Palettiveistä apuna käyttäen vedä veitsellä kerran tai kaksi kakunpinnan poikki, jotta värit sekoittuvat hieman keskenään. Mirror glaze jähmettyy kohmeisen kakun päälle aika nopeasti, mutta odota, että kuorrute ei enään valu, jonka jälkeen voit siistä kakun alareunan veitsellä ja nostaa kakun tarjoilualustalle. Viimeistele kakku sokerimassakukilla tai muilla haluamillasi koristeilla tai tarjoile sellaisenaan. Jos olet jäädyttänyt kakun umpijäähän älä tarjoile kakkua heti, vaan anna sen olla jääkaapissa ennen tarjoilua, jotta se on tarjoiltaessa pehmeää.
Ylijääneen mirror glazen voi halutessaan pakastaa ja käyttää uudelleen pienemmän kakun tai leivosten kuorruttamiseen. Kun käsittelet pakastettua mirror glazea, laita seos kattilaan ja kuumenna kattilassa kiehuvaksi. Jäähdytä seos taas 45-48 asteiseksi ja kaada kakun päälle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti