Viikko sitten leivoin syntymäpäiväkakun äidilleni. Halusin testata sosiaalisessa mediassa hypetetyn "vanilla cream cake" kakun. Kakkupohjana toimii mantelikeksi ja täyte pursotetaan vanilijakreemistä. Valitsin muodoksi sydämen, koska kakku tuli äidilleni <3 Mantelikeksitaikinasta saa kuitenkin muotoiltua vaikka mitä, esimerkiksi numerokakut näyttävät upeilta. Tästä kakusta saa pienellä vaivalla näyttävää ja persoonallista tarjoilua vaikka juuri syntymäpäiville. Koristelulla voit tehdä kakusta juuri oman näköisesi. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kakku on melko pieni ja muistuttaa koostumukseltaan enemmän leivosta. Tämän ohjeen kakusta syö noin 8 henkilöä.
Vaniljakreemikakku
Mantelikeksipohja
281 g vehnäjauhoja
75 g mantelijauhoja
1/2 tl suolaa
100 g suolatonta voita
63 g tomusokeria
1 kananmuna
1 keltuainen
75 g mantelijauhoja
1/2 tl suolaa
100 g suolatonta voita
63 g tomusokeria
1 kananmuna
1 keltuainen
Sekoita kulhossa vehnäjauhot, mantelijauhot ja suola. Lisää toiseen kulhoon tomusokeri ja hieman pehmennyt voi. Vatkaa voi-tomusokeri seosta notkeammaksi noin 4 minuuttia. Lisää kananmuna ja vatkaa tasaiseksi. Lisää vielä keltuainen ja vatkaa tasaiseksi. Lisää jauhoseos ja sekoita tasaiseksi. Kaada valmis taikina jauhotetulle työpöydälle ja jaa taikina kahteen osaan. Taputtele molemmat osat litteiksi levyiksi. Kääri taikinalevyt tuorekelmuun ja laita jääkaappiin vähintään 2 tunniksi tai yön yli.
Anna kylmän taikinalevyn levätä huoneenlämmössä noin 20 minuuttia ennen kaulimista. Kauli taikina ohueksi levyksi ja leikkaa taikinasta halutun muotoinen kakkupohja. Voit tehdä paperista sapluunan saadaksesi kekseistä juuri saman muotoiset. Tee samanlailla myös toiselle taikinapalalle. Leivo ylijääneestä taikinasta vaikka mantelikeksejä. Ennen paistamista laita leikatut keksipohjat pakastimeen noin 10 minuutiksi. Paista jäisiä keksipohjia 175 asteisessa uunissa keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes keksit ovat kullanruskeita.
Anna keksien jäähtyä ja valmista vaniljakreemitäyte.
Vaniljakreemitäyte
1 1/2 dl vispikermaa
200 g valmista vaniljakreemiä (esim. Dr. Oetker vanilijakreemijauhe)
2 rkl tomusokeria
1 liivate (+2 tl kiehuvaa vettä)
Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Valmista vanilijakreemi pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita kermavaahto, 200 g vanilijakreemiä ja tomusokeri tasaiseksi. Purista liivatelehdestä ylimääräinen vesi ja sulata se 2 tl kiehuvaa vettä. Kaada liivateneste täytteen joukkoon ohuena nauhana ja sekoita tasaiseksi. Laita täyte pursotin pussiin. Perinteinen vanillacreme cake pursotus tehdään isolla pyöreällä tyllalla, mutta voit yhtä hyvin kokeilla myös vaikka tähtityllaa persoonallista ilmettä luomaan.
Täyte + koristeet
Lime curd
Marenkeja / irtokarkkeja / keksejä / sokerimassa ruusuja / sokeritimantteja / vadelmia
Aloita kakun kokoaminen kiinnittämällä toinen keksipohja pyyhkäisemällä hieman vaniljakreemitäytettä keksin pohjapuolelle jotta se pysyy paikallaan kakkualustalla. Levitä keksin päälle lime curdia. Pursota vaniljakreemitäyte pieninä pisaroina keksipohjan päälle. Levitä lime curdia myös toiselle keksipohjalle ja nosta se varovasti äsken pursottamasi kreemikerroksen päälle. Pursota uudelleen kerros vanilijakreemiä. Nyt on koristeiden aika. Valmistin koristeeksi valkoisia sokerimassaruusuja aiemmin viikolla ja koristelin ne vaaleanpunaisella syötävällä kimallejauheella. Lisäksi käytin koristeeksi pinkkejä ja valkoisia marenkeja, nameja, valkosuklaa keksejä, vadelmia sekä sokeritimantteja. Otin teemaksi hempeän vaaleanpunaisen, mutta ihan yhtä hyvin kakusta tulisi herkullisen näköinen suklaakoristeilla tai vaikka hedelmillä, vain mielikuvitus on rajana :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti