27. helmikuuta 2017

Sitruunaiset laskiaispullat

Huomenna on laskiastiistai, ja äitini syntymäpäivä, joten päätin viikonloppuna leipoa synttärilaskiaispullia pienellä twistillä. Nämä sitruunaiset laskiaispullat sisältävät sitruunaisen pullataikinan, sitruunarahka-kermatäyteen sekä vadelma-sitruunahillon. Sitruunarahka-kerma on kaikessa yksinkertaisuudessaan myös loistava täytekakuntäyte, tähän palataan varmasti vielä kesällä, sillä täyte sopii hyvin yhteen tuoreiden masikoiden kanssa. Tällä ohjeella saat raikkaan vaihtelun perinteisille laskiaispullille!


Sitruunaiset laskiaispullat

 

Sitruunapullat: (n.10 kpl)
2,5 dl maitoa
1/2 hiiva
1/2 tl suolaa
1 dl sokeria
1/2 rkl kardemummaa
75 g voita
6-7 dl vehnäjauhoja
2 rkl sitruunamehua
1/2 kananmuna

voiteluun 1/2 + 1 rkl maitoa + 1 rkl sitruunamehua
päälle raesokeria

Sekoita kädenlämpöiseen maitoon hiiva, lisää sokeri, suola ja kardemumma. Lisää 1/3 jauhoista ja laita sulatettu voi joukkoon, lisää loput jauhot kädellä samalla vaivaten.

Anna taikinan kohota liinan alla n. 30 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja leivo pieniä pyöreitä pullia. Anna pullien kohota liinan alla vielä n. 10 min. Voitele pullat ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista pullia n. 15 minuuttia uunin keskitasolla.

Vadelma-sitruunahillo:
1 sitruuna
165 g hillo-marmeladisokeria
 500 g pakastevadelmia

Raasta pestyn sitruunan keltainen kuori, halkaise sitruuna ja purista mehut. Laita kuoriraaste, mehu ja hillo-marmeladisokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen ja keitä kunnes liemi on sileää. Lisää (hieman sulaneet) vadelmat, kuumenna kiehuvaksi ja jatka keittämistä vielä n. 5 minuuttia. Ravistele kattilaa keittämisen aikana. Jäähdytä vartti, kuori vaahto tarvittaessa ja purkita. Pullilta ylijäänyt hillo säilyy hyvin jääkaapissa, mutta sen voi myös pakastaa.

Sitruunarahka-kermatäyte:
2 dl kuohukermaa
200 g sitruunarahkaa
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 sitruunan raastettu kuori

Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää sitruunarahka, vaniljasokeri ja sitruunankuoriraaste, vatkaa nopeasti tasaiseksi.


Kun pullat ovat jäähtyneet, leikkaa niistä "hatut" pois. Pursota sitruunarahka-kermatäytettä haluamasi määrä pullan reunoille. Pursotukseen käytetty taas Drop flower 2D tyllaa, joka tuntuu sopivan kaikkeen ja on ehdottomasti eniten käyttämäni tylla. Annostele hillo kerman keskelle jäävään koloon. Nosta hattu päälle ja koristele halutessasi sirottelemalla tomusokeria valmiiden laskiaispullien päälle.



20. helmikuuta 2017

Golffarin suklaakinuskikakku

Sain muutama viikko sitten ystävältäni viestin, jossa kyseltiin voisinko tehdä golf-aiheisen suklaakakun hänen poikaystävänsä ja isänsä syntymäpäiville. Sain toteutukseen täysin vapaat kädet ja innostuinkin heti seuraavana päivänä tekemään sokerimassasta kakunkoristeita.

Figuurikoristeet teen aina sokerimassasta, ostan usein valkoista massaa, jonka itse värjään. Pidän erityisesti Renshaw sokerimassoista, joita saattaa löytyä isoista ruokakaupoista valkoisena tai vaaleanpunaisena. Jos massaa ei halua itse värjätä, Renshawn värivalikoima on pääkaupunkiseudulla monipuolinen ainakin Confetti Oy:lla. Ruokakaupoissa yleisimmin myytävät sokerimassat ovat joko Salliselta tai Dr. Oetker:in. Tämän kakun koristeisiin käytin ensimmäistä kertaa Salliselta sokerimassaa, joka oli mielestäni ihan hyvää, tosin värjäyksen jälkeen makuuni vähän turhan löysää. Dr. Oetkerin massoista en pidä, koska niiden haju on kamala. Kakun kuorruttamiseen käytän usein vaahtokarkin makuista Kaulintamassaa, kuten tässäkin tapauksessa. Kaulintamassa on jämäkkää ja maku on mielestäni sokerimassoja parempi.

Eniten käyttämäni suklaakakkupohja on tämä, Suklaapossun mielettömän mehevä suklaakakkupohja. Aina, kun päällystän kakun sokeri-, manteli- tai kaulintamassalla päällystän kakun ensin Kinuskikissan sokerikreemillä. Tämä niin sanotusti eristää kakun eli estää sen, että päällysmassa ei päästä nestettä lävitseen. Näitä ohjeita on käytetty myös siis tässä golffarin suklaa-kinuskikakussa.

Valmistan pohjan aina päivää ennen kakun täyttämistä ja suklaatäytettä käyttäessäni täytän kakun päivää ennen tarjoilua. Tarjoilupäivänä kuorrutan kakun ensin sokerikreemillä, jonka jälkeen päällystän sen kaulintamassalla ja lisään koristeet.


Golffarin suklaakinuskikakku

 

Pohja:
125 g voita
50 g tummaa suklaata
1 dl rypsiöljyä
2 dl vettä
1,5 dl ranskankermaa
3 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
4,75 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
1 rkl vanilijasokeria

Suklaatäyte:
50 g tummaa suklaata
0,5 tl rypsiöljyä
1 dl kuohukermaa
0,5 prk (100g) maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl sokeria
1 tl vanilijasokeria

Kinuskitäyte: 
2 dl kuohukermaa
1,5 dl fariinisokeria
2 tl margariinia tai voita

Sokerikreemi:
125 g voita
1 tl vanilijasokeria
250 g (n. 4 dl) tomusokeria
1 rkl vettä

Kostutus:
Valio eila Latte original maitokahvijuomaa

Kuorrutus 18 cm:
500 g Kaulintamassaa (vaahtokarkin makuista)
vihreää elintarvikeväriä

Esilämmitä uuni 170 asteeseen ja voitele 20-23 cm irtopohjavuoka. Sulata voi ja suklaa joko vesihauteessa tai varovasti mikroaaltouunissa. Sekoita suklaa-voisulaan rypsiöljy, vesi, ranskankerma, sokeri ja vanilijasokeri. Lisää kananmunat yksitellen suklaamassan joukkoon. Sekoita kuiva-aineet keskenään ja lisää ne suklaamassan joukkoon. Sekoita nopeasti tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 55 minuuttia. Jos pinta tummuu liikaa, voit laittaa vuoan päälle folion paistamisen loppupuolella, estääksesi kakunpinnan palamisen.

Suklaa-täytettä varten sulata suklaa joko vesihauteessa tai varovasti microaaltouunissa. Lisää sulaneen suklaan sekaan öljy ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa toisessa astiassa tuorejuusto, sokeri ja vanilijasokeri tasaiseksi ja lisää sulanut suklaa seokseen nuolialla sekoittaen. Älä enää vatkaa! Lisää kermavaahto seokseen kevyesti käännellen.

Kinuski-täytettä varten laita kerma ja fariinisokeri kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä (1-6 asteikkoisella liedellä asteella 3) koko ajan sekoittaen noin 15 min, kunnes kinuski alkaa kuplia ja paksuuntuu. Lisää margariini/voi ja sekoita tasaiseksi. Jäähdytä kinuski ennen kakun täyttämistä.

Tässä ohjeessa tein kakkupohjan 23cm vuokaan, mutta leikkasin kakun 18 cm kokoiseksi. Ylimääräisestä kakkupohjasta saa hyvän crumblen (kakkumurun) vaikka jälkiruokiin tai jäätelön sekaan ja sen voi halutessaan myös pakastaa.  Päällystin kakun kaulintamassalla, jos haluaa käyttää koko 23 cm kakun, kannattaa kaulintamassaa varata enemmän n. 750 g, varsinkin jos sokeri/kaulintamassan kanssa työskentely ei ole tuttua. Kuorrutteena voi kaulintamassan sijasta käyttää sokeri- tai mantelimassaa, tai vaihtoehtoisesti tehdä suklaatäytettä kaksinkertainen määrä, jolloin se riittää myös kakun kuorruttamiseen.

Leikkaa kakku kolmeen osaan. Kostuta pohjakerros maitokahvijuomalla tai maidolla ja annostele puolet suklaatäytteestä ja puolet kinuskitäytteestä kakkupohjalle. Käytin täytteen pursotukseen isoa pyöreää tyllaa. Pursotin suklaatäytettä kaksi kierrosta aloittaen kakun ulkoreunasta. Tämän jälkeen lisäsin kinuskitäytteen keskelle jääneeseen "koloon". Voit toki täyttää kakun myös levittämällä ensin kinuskitäytteen kakkupohjalle ja sitten lisäämällä suklaatäytteen kinuskitäytteen päälle. Toista samat vaiheet seuraavalle kakkupohjalle. Kun kakku on kasattu kostuta myös kakun "kansi".

Sokerikreemi riittää 24 cm kakun päällystämiseen. Tässä kakussa käytin sokerikreemiä myös kakun reunalla oleviin ruohotupsuihin. Valmista sokerikreemi pehmentämällä huoneenlämpöinen voi sähkövatkaimella. Lisää joukkoon tomusokeri ja vanilijasokeri. Lisää lopuksi vesi ja vatkaa seos tasaiseksi. Ota 1/3 sokerikreemistä toiseen astiaan ja värjää se vihreäksi elintarvikevärillä, ruohotupsuja varten. Päällystä kakku lopulla 2/3 sokerikreemistä, veistä tai nuolijaa apuna käyttäen. Laita kakku tämän jälkeen jääkaappiin hetkeksi.



Värjää kaulintamassa tasaisesti vihreällä elintarvikevärillä. Tässä on hyvä käyttää apuna leivontahanskoja (kumihanskoja), sillä elintarvikeväri tarraa kiinni sormiin, eikä lähde käsistäsi vedellä tai edes saippualla. Jätin pienen palan kaulintamassaa vaaleammaksi, josta syntyi pieni puttausviheriö. Levitä tomusokeria kaulinta-alustalle, ettei kaulintamassa tarttuisi kiinni pöytään, ja kauli massa noin 2,5 mm paksuiseksi levyksi. Nosta kaulittu kaulintamassa kakun päälle ja tasoita ensin kakun pinta. Jotta reunat saadaan tasaiseksi, on kaulintamassaa hieman venytettävä ja samanaikaisesti toisella kädellä tasoitettava massaa kakunpintaa pitkin, edeten ylhäältä alas päin. Lopuksi leikkaa ylimääräinen massanreuna pois aivan kakun alareunasta. Kaulintamassalla päällystetty kakku säilyy hyvin jääkaapissa, mutta älä peitä kakkua kuvulla, jotta kakunpinta ei kostuisi liikaa.

Lopuksi on kakun koristelun aika, eli ruohopursotus ja koristeiden asettelu. Kakun reuna on pursotettu erikoistyllalla, jotta reunus muistuttaisi ruohikkoa. Kiinnitä kakun sokerimassakoristeet vedellä tai sokerikuorrutteella kakun päälle.


13. helmikuuta 2017

Mocha macaronleivokset

Macaron-leivokset ovat yksi lempileivoksistani. Ne ovat pieniä suupaloja, joissa makujen ja värien vaihtoehdot ovat rajattomat, siksi pidän niistä. Macaronien valmistaminen on kuitenkin mielestäni hankalaa ja siksi ennemmin ostan ne valmiina, kuin leivon itse. Harjoittelua siis tarvitaan täällä vielä, jotta leivosten koostumus olisi täydellinen. Ajattelin pitkästä aikaa viime viikonloppuna kokeilla leipoa macaroneja itse. Kokeilin leipoessa sekä macaron-mattoa että pursotusta suoraan leivinpaperin päälle. Oma mielipiteeni on, että macaronit kannattaa pursottaa ennemmin leivinpaperille ja unohtaa kaupoissa myytävät macaron-matot, sillä macaron-leivokset jäävät ikävästi kiinni mattoon.



Mocha macaronleivokset

 

Macaronmassa:
100g kananmunan valkuaisia (~ 3:n ison kananmunan valkuaiset)
125 g mantelijauhoja
125 g tomusokeria
ruskeaa elintarvikeväriä (tai muu haluamasi väri)
Siirappiin:
150 g sokeria
50 ml vettä

Mocha-täyte:
125 g voita
70 g valkosuklaata
2 dl tomusokeria
1 - 2 rkl kahvia
(ruskeaa elintarvikeväriä)

Aloita siivilöimällä tomusokeri ja mantelijauhot samaan kulhoon. Tasaisemman massan saat toistamalla siivilöinnin useamman kerran. Valmista siirappi kiehauttamalla sokeri ja vesi kattilassa 117 C lämpöiseksi, käytä apuna ruuanlaittoon tarkoitettua lämpömittaria. Vatkaa siirapin valmistuessa reilu puolet kananmuna valkuaisista kovaksi vaahdoksi. Kun siirappi on valmista, lisää se ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon, samalla koko ajan  keskiteholla vatkaten, kunnes marenkiseos on kiiltävää ja täysin jäähtynyt (n. 10 min). Lisää elintarvikeväri halutessasi ja vatkaa tasaiseksi.

Sekoita jäljellä olevat kananmunan valkuaiset tomusokeri-mantelijauho seokseen ja kääntele se marengin joukkoon neljässä erässä.

Pursota pyöreällä tyllalla valmis macaronmassa macaron-matolle tai leivinpaperille haluamasi kokoisiksi ympyröiksi. Anna macaronien seistä huoneenlämmössä 30 - 60 minuuttia. Paista uunin keskitasolla 140 C noin 15 - 18 minuuttia. Anna valmiiden macaron-kuorien jäähtyä, jonka jälkeen valmista täyte.


Ota täytteen voi huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai varovasti mikroaaltouunissa. Anna suklaasulan jäähtyä. Vatkaa huoneenlämpöinen voi notkeaksi ja lisää joukkoon sulanut valkosuklaa. Lisää tomusokeri, voit halutessasi siivilöidä tomusokerin tasaisemman lopputuloksen aikaansaamiseksi. Lisää lopuksi vielä huoneenlämpöinen kahvi ja vatkaa täyte tasaiseksi. Kahvin määrä riippuu siitä, kuinka notkeaa haluat täytteen olevan.

Laita pursotinpussiin haluamasi tylla, ohjeessa käytetty Drop flower 2D tyllaa. Usein macarontäyte pursotetaan tavallisella pyöreällä tyllalla. Jos haluat täytteestä raitaista, kuten kuvissa, käännä pursotinpussi varovasti ympäri siten, että tylla pysyy paikallaan ja tee elintarvikevärillä pussin pinnalle haluamasi määrä raitoja (ohjeessa tehty 3 raitaa). Käännä pussi varovasti ympäri ja kauho täyte pussin sisään. Painele pussin pintaa varovasti, jotta elintarvikeväri tarttuu täytteeseen kunnolla. Pursota täyte macaronkuorelle ja nosta toinen kuori täytteen päälle.


6. helmikuuta 2017

Amerikkalainen suklaajuustokakku

Tämä suklainen juustokakku pääsi viime viikonloppuna tarjolle miesten saunailtaan. Toiveissa oli "joku tosi suklainen setti", joten tällainen siitä kehkeytyi. Alkuperäinen resepti löytyy täältä. Kakku kannattaa tehdä jo tarjoilua edeltävänä päivänä, jotta se saa asettua kunnolla.

Amerikkalainen suklaajuustokakku

 

Pohja:
24 oreo keksiä
55 g voita

Juustokakku täyte:
900 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
165 g tomusokeria
3 rkl kaakaojauhetta
4 kananmunaa
285 g tummaa suklaata

Suklaakuorrute:
1 3/4 dl kuohukermaa
170 g tummaa suklaata
1 rkl sokeria

Esilämmitä uuni 175 asteeseen ja voitele 23 cm irtopohjavuoka. Murenna oreo -keksit hienoksi muruksi ja lisää sulatettu voi. Sekoita, kunnes voi on sekoittunut tasaisesti keksimurujen joukkoon. Painele keksimuruseos tasaisesti vuoan pohjalle. Paista pohjaa uunin alatasolla 8 minuuttia. Nosta paistunut pohja uunista huoneenlämpöön jäähtymään, täytteen valmistamisen ajaksi.

Täytettä varten sulata suklaa vesihauteessa ja nosta se liedeltä sivuun jäähtymään. Vatkaa tuorejuusto ja tomusokeri tasaiseksi massaksi. Saat seoksesta tasaisempaa siivilöimällä tomusokerin tuorejuuston sekaan. Lisää joukkoon kaakaojauhe ja sekoita tasaiseksi. Lisää kananmunat yksitellen varovasti vatkaten. Älä vatkaa liikaa! Kaada seokseen sulatettu suklaa ja vatkaa kevyesti niin, että suklaa sekoittuu massaan tasaisesti. Kaada valmis seos vuokaan esipaistetun pohjan päälle. Tasoita kakun pinta ja paista kakkua (175 C) noin 1 tunti uunin alatasolla, kunnes kakun pinta on jähmettynyt ja näyttää "kuivalta". Kakku kohoaa uunissa, oman vuokani reunat ovat 7,5 cm korkeat, jotka olivat juuri sopivan korkuiset.

Anna kakun jäähtyä huoneen lämmössä noin 5 minuuttia. Irroita kakku vuoan reunoista kiertämällä veitsellä vuoan reunoja pitkin. Laita kakku jääkaappiin asettumaan vähintään 8 tunniksi, mutta mielellään yön yli. Kakun voi tehdä jääkaappiin valmiiksi jopa pari päivää ennen tarjoilua.

Kun kakkutäyte on asettunut vähintään 8 tuntia, on aika valmistaa kuorrute. Mittaa kuorrutteen kuohukerma, suklaa ja sokeri kattilaan. Aseta kattila liedelle miedolle lämmölle, siten että suklaa sulaa. Sekoita tasaiseksi. Anna jäähtyä ja kaada suklaaseos kakun päälle. Nosta kakku takaisin jääkaappiin.

Kun kuorrute on jähmettynyt, irroita kakku taas vuoan reunoista kiertämällä veitsellä  vuoan reunoja pitkin. Tämän jälkeen voit huoletta irroittaa irtopohjavuoan reunuksen ja nostaa kakun tarjolle sellaisenaan tai koristella vielä haluamallasi tavalla. Kakku kannattaa nostaa huoneen lämpöön hyvissä ajoin ennen tarjoilua, jotta kakku ei olisi syödessä jääkaappikylmä.


Itse käytin kakun koristeluun suklaavoikreemiä ja suklaaraastetta. Alla olevalla suklaavoikreemi ohjeella tulee voikreemiä reilu annos kuvan muutamaan ruusukkeeseen, mutta se on huomattavasti helpompi valmistaa hieman isompana eränä. Kuvan voikreemiruusukkeisiin riittää siis myös puolikas annos oikein hyvin. Voikreemi on kuitenkin taivaallisen hyvää, joten isommat ruusukkeet ovat myös oiva valinta. Muokkailen usein tästä sokerikreemi reseptistä mieleiseni.

Suklaavoikreemi
125 g voita
1 tl vanilijasokeria
250 g tomusokeria
1 rkl kaakaojauhetta
1 rkl vettä

Pehmennä voi sähkövatkaimella. Tämä onnistuu helpoiten, kun voi on huoneenlämpöistä. Lisää voin joukkoon tomusokeri ja  kaakao siivilää apuna käyttäen. Vatkaa tasaiseksi. Lisää myös vanilijasokeri ja vesi. Vatkaa seosta, kunnes se on kauttaaltaan tasaista.

Käytin ruusukkeiden pursotukseen Drop flower 2D tyllaa, mutta yhtä hyvin, voit käyttää jotain muuta. Lisäksi raastoin suklaalevyn pinnasta veitsellä suklaalastuja kakun pinnalle.

Tervetuloa Ihan leipurina -blogiin

Minulta on monesti kysytty kirjoitanko leivontablogia, tai olenko ajatellut, että voisin kirjoittaa. Kysymys leivontablogin olemassaolosta on lähinnä herättänyt minussa ajatuksen: "enhän minä leivo niin usein, että blogia olisi mitään järkeä perustaa". Meillä ei siis leivota joka viikko tai välttämättä edes joka kuukausi, mutta silloin kun leivotaan, leivotaan ihan leipurina.

Minä olen Satu, 27-vuotias espoolainen kotileipuri. En oikeastaan edes muista mistä innostukseni leipomiseen on lähtenyt. Olen kuitenkin leiponut aivan pienestä asti, aina yhdessä äitini tai mummuni kanssa. Leipominen on minulle nykyään yksi harrastus muiden joukossa. Leivon omaksi, perheeni ja ystävieni iloksi, ulkopuolisia kakkutilauksia en ole ottanut vastaan. Ystävien kakkutilauksille en kuitenkaan aina henno sanoa ei, kun on esimerkiksi pyydetty leipomaan kakku lasten synttäreille. Lastenkakut ovat parhaita! Olen kypsytellyt mielessäni ajatusta tästä blogista ja vihdoin ymmärtänyt, että reseptien ja kuvien jakamisen lisäksi olisi se myös minulle kätevä tapa pitää kirjaa siitä, mitä olen milloinkin leiponut ja millä reseptillä.


Leivon mielelläni koristeellisia cupcakeja, kukkakuorrutteiset cupcaket ovat olleet viime aikoina eniten mieleeni. Myös erilaiset sokerimassakakut ovat kivaa vaihtelua ja tuovat lisähaastetta leipomiseen. Maun lisäksi visuaalisuus on leipomisessa minulle todella tärkeää ja leivonnaisteni suunnittelu lähteekin usein ulkonäöllisestä ideasta.

Tervetuloa blogiini, toivottavasti löydätte tulevaisuudessa täältä inspiraatiota myös omaan leivontaanne. 

~Satu