13. helmikuuta 2017

Mocha macaronleivokset

Macaron-leivokset ovat yksi lempileivoksistani. Ne ovat pieniä suupaloja, joissa makujen ja värien vaihtoehdot ovat rajattomat, siksi pidän niistä. Macaronien valmistaminen on kuitenkin mielestäni hankalaa ja siksi ennemmin ostan ne valmiina, kuin leivon itse. Harjoittelua siis tarvitaan täällä vielä, jotta leivosten koostumus olisi täydellinen. Ajattelin pitkästä aikaa viime viikonloppuna kokeilla leipoa macaroneja itse. Kokeilin leipoessa sekä macaron-mattoa että pursotusta suoraan leivinpaperin päälle. Oma mielipiteeni on, että macaronit kannattaa pursottaa ennemmin leivinpaperille ja unohtaa kaupoissa myytävät macaron-matot, sillä macaron-leivokset jäävät ikävästi kiinni mattoon.



Mocha macaronleivokset

 

Macaronmassa:
100g kananmunan valkuaisia (~ 3:n ison kananmunan valkuaiset)
125 g mantelijauhoja
125 g tomusokeria
ruskeaa elintarvikeväriä (tai muu haluamasi väri)
Siirappiin:
150 g sokeria
50 ml vettä

Mocha-täyte:
125 g voita
70 g valkosuklaata
2 dl tomusokeria
1 - 2 rkl kahvia
(ruskeaa elintarvikeväriä)

Aloita siivilöimällä tomusokeri ja mantelijauhot samaan kulhoon. Tasaisemman massan saat toistamalla siivilöinnin useamman kerran. Valmista siirappi kiehauttamalla sokeri ja vesi kattilassa 117 C lämpöiseksi, käytä apuna ruuanlaittoon tarkoitettua lämpömittaria. Vatkaa siirapin valmistuessa reilu puolet kananmuna valkuaisista kovaksi vaahdoksi. Kun siirappi on valmista, lisää se ohuena nauhana valkuaisvaahdon joukkoon, samalla koko ajan  keskiteholla vatkaten, kunnes marenkiseos on kiiltävää ja täysin jäähtynyt (n. 10 min). Lisää elintarvikeväri halutessasi ja vatkaa tasaiseksi.

Sekoita jäljellä olevat kananmunan valkuaiset tomusokeri-mantelijauho seokseen ja kääntele se marengin joukkoon neljässä erässä.

Pursota pyöreällä tyllalla valmis macaronmassa macaron-matolle tai leivinpaperille haluamasi kokoisiksi ympyröiksi. Anna macaronien seistä huoneenlämmössä 30 - 60 minuuttia. Paista uunin keskitasolla 140 C noin 15 - 18 minuuttia. Anna valmiiden macaron-kuorien jäähtyä, jonka jälkeen valmista täyte.


Ota täytteen voi huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai varovasti mikroaaltouunissa. Anna suklaasulan jäähtyä. Vatkaa huoneenlämpöinen voi notkeaksi ja lisää joukkoon sulanut valkosuklaa. Lisää tomusokeri, voit halutessasi siivilöidä tomusokerin tasaisemman lopputuloksen aikaansaamiseksi. Lisää lopuksi vielä huoneenlämpöinen kahvi ja vatkaa täyte tasaiseksi. Kahvin määrä riippuu siitä, kuinka notkeaa haluat täytteen olevan.

Laita pursotinpussiin haluamasi tylla, ohjeessa käytetty Drop flower 2D tyllaa. Usein macarontäyte pursotetaan tavallisella pyöreällä tyllalla. Jos haluat täytteestä raitaista, kuten kuvissa, käännä pursotinpussi varovasti ympäri siten, että tylla pysyy paikallaan ja tee elintarvikevärillä pussin pinnalle haluamasi määrä raitoja (ohjeessa tehty 3 raitaa). Käännä pussi varovasti ympäri ja kauho täyte pussin sisään. Painele pussin pintaa varovasti, jotta elintarvikeväri tarttuu täytteeseen kunnolla. Pursota täyte macaronkuorelle ja nosta toinen kuori täytteen päälle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti